Eelnevalt leotan vaha külmas vihmavees nädala. Korraga saab sulatada ca10-15 raami jagu kärge. Kasutan hõredat kartulikotti. Paar kivi raskuseks sisse. Alati kuumutan vihmavees.
- olen siin uurinud, kas algul peaks raamidelt eemaldatud kärge leotama mingi aeg vihmaveega anumas? Kas piisab paarist päevast leotamisest? Ja milleks selline leotamine ûldse vajalik?
- kuidas hiljem täpselt mahlaaurutiga tegutseda? Kuhu mustus ladestub ja kuidas vaha puhtaks?
kahjuks kogemus puudub, kuid järjekamakad muudkui kuhjuvad.
Lõika kärjed traatide vahelt välja, otsi suurem pott ,natuke vett põhja ja tulele,siis keeda sega,vala siis kuumana sõelale,sõelal pudrust proovi rohkem vaha kätte saada,läbi sõela tulnud vedelik vala anumasse ja mingi soojustus peale(vana tekk) paar päeva jahtub ,ketas käes.Kui aega vähe leia mesinik kel aurukast ja tee kaupa.Vihmavees leotanud pole aga keetmisel kastan jõevett.
Kärjed paned sinna kuhu pannakse marjad. Vesi sinna kus vesi käib mahla tegemisel. Vaha voolab välja sealt kus mahl. Sodi jääb sinna kuhu jääb marjasodi. Pärast tuleb hangunud sodikamakakas päris hästi lahti. Siis jälle uus laar jne. Kuna vaha (mahla) välja voolamise auk on väike, siis võib ära ummistuda. Torka naelaga vahepeal läbi. Kärgi leotada pole vaja. Tule peal vähese veega keetma ei soovita hakata. Põhja vajunud sodi läheb kärssama ja rikub vaha kvaliteedi ära.
See mida soovitati on õige.Soendamine soovitavalt õues,Saad lahti Sodist mida pliita alla ei topi.Soovitav kasutada kahte sõela ja suuremat kulpi.Sodi töötled poti kohal ja vaha välja ei võta ,vaid eraldad sodi mida pressid kahe sõela abil kulbiga.Kulbiga korjad ära sõelale valgunud vedeliku.Kui kärgi palju ja tasapind rohkem sodi lisada ei luba,siis võib kurnata osa sooja vaha jahutamisele.Selliselt võid sulatada loendamatu arvu kärgi.Töö lõpetamisel jätad vähese sulamatu sodi hulgaga poti tuleasemele jahtuma,soovitav katta ,et jahtuks võimalikult aeglaselt.Paari päeva pärast saad jahtunud ketta mille alla on kogunenud sodi mida sõelaga kätte ei saa.Ketas on üsna puhas,kuid kordus soendus ja läbi sõela laskmine tuleb teha,et saada vahetuskõlbulik vahaketas.
kärssama ei ole mul kunagi läinud,olen kümneid kilosid nii sulatanud,no vett peab olema parasjagu,seal piltide peal sama sulatus ,tasub ikka julgelt nii sulatada,sepionul väär arusaamine sellisest sulatusest,algajal võib olla nii ainus võimalus
"... põhjakõrbemise vältimiseks peaks nõu põhja panema kas jämedat killustikku või mõne sobiva resti..." (metsamesinik)
Algaja parim variant ongi mahlaauruti. Maksab vist alla 30€. Olen ise nii mitmeid kümneid kilosid sulatanud. Töö puhas ja viisakas. Vaha ilus kuldkollane. Selline puust ristiga löga segamine ja siis kulbiga kuhugi sõelale tõstmine on ikka rõve mäkerdamine.
Kõrbeb see sodi,ilmselt õietolm mida sõel ei püüa.Saad kätte kuuma vaha aeglasel jahtumisel.Umbes nii nagu teeb seda Serka.Arvan pole tarvis kotipoissi mängida,kuigi lektorid seda soovitavad.Vaevalt yaha kõrbeb.Kuidas kõrbemis katset sooritada.
Kommentaarid
vaha sulatamine
Mina sulatan vaha vana mahlaaurutajaga. Päevas 50 raami ära sulatada pole probleem.
kuidas mahlaaurutiga vaha sulatada?
Tere
Kuidas mahlaaurutiga vaha sulatada?
- olen siin uurinud, kas algul peaks raamidelt eemaldatud kärge leotama mingi aeg vihmaveega anumas? Kas piisab paarist päevast leotamisest? Ja milleks selline leotamine ûldse vajalik?
- kuidas hiljem täpselt mahlaaurutiga tegutseda? Kuhu mustus ladestub ja kuidas vaha puhtaks?
kahjuks kogemus puudub, kuid järjekamakad muudkui kuhjuvad.
Palun abi!
Kuskandi meha oled, tiit?
Kui põhjarannikult, siis saaks aidata.
Kärgede sulatamine
Lõika kärjed traatide vahelt välja, otsi suurem pott ,natuke vett põhja ja tulele,siis keeda sega,vala siis kuumana sõelale,sõelal pudrust proovi rohkem vaha kätte saada,läbi sõela tulnud vedelik vala anumasse ja mingi soojustus peale(vana tekk) paar päeva jahtub ,ketas käes.Kui aega vähe leia mesinik kel aurukast ja tee kaupa.Vihmavees leotanud pole aga keetmisel kastan jõevett.
Tänan!
Tänan! Proovin kindlasti iseseisvalt. Erinevalt mesilastest olen individualist ja teiste mesinikega koostöösoov /koostöökogemus puudub.
Mahlaaurutiga
Kärjed paned sinna kuhu pannakse marjad. Vesi sinna kus vesi käib mahla tegemisel. Vaha voolab välja sealt kus mahl. Sodi jääb sinna kuhu jääb marjasodi. Pärast tuleb hangunud sodikamakakas päris hästi lahti. Siis jälle uus laar jne. Kuna vaha (mahla) välja voolamise auk on väike, siis võib ära ummistuda. Torka naelaga vahepeal läbi. Kärgi leotada pole vaja.
Tule peal vähese veega keetma ei soovita hakata. Põhja vajunud sodi läheb kärssama ja rikub vaha kvaliteedi ära.
Sulatus potis.
See mida soovitati on õige.Soendamine soovitavalt õues,Saad lahti Sodist mida pliita alla ei topi.Soovitav kasutada kahte sõela ja suuremat kulpi.Sodi töötled poti kohal ja vaha välja ei võta ,vaid eraldad sodi mida pressid kahe sõela abil kulbiga.Kulbiga korjad ära sõelale valgunud vedeliku.Kui kärgi palju ja tasapind rohkem sodi lisada ei luba,siis võib kurnata osa sooja vaha jahutamisele.Selliselt võid sulatada loendamatu arvu kärgi.Töö lõpetamisel jätad vähese sulamatu sodi hulgaga poti tuleasemele jahtuma,soovitav katta ,et jahtuks võimalikult aeglaselt.Paari päeva pärast saad jahtunud ketta mille alla on kogunenud sodi mida sõelaga kätte ei saa.Ketas on üsna puhas,kuid kordus soendus ja läbi sõela laskmine tuleb teha,et saada vahetuskõlbulik vahaketas.
Mikro...e Mart
Vaha sulatus
kärssama ei ole mul kunagi läinud,olen kümneid kilosid nii sulatanud,no vett peab olema parasjagu,seal piltide peal sama sulatus ,tasub ikka julgelt nii sulatada,sepionul väär arusaamine sellisest sulatusest,algajal võib olla nii ainus võimalus
Põhjakõrbemine
"... põhjakõrbemise vältimiseks peaks nõu põhja panema kas jämedat killustikku või mõne sobiva resti..." (metsamesinik)
Algaja parim variant ongi mahlaauruti. Maksab vist alla 30€. Olen ise nii mitmeid kümneid kilosid sulatanud. Töö puhas ja viisakas. Vaha ilus kuldkollane. Selline puust ristiga löga segamine ja siis kulbiga kuhugi sõelale tõstmine on ikka rõve mäkerdamine.
Mis kõrbeb.
Kõrbeb see sodi,ilmselt õietolm mida sõel ei püüa.Saad kätte kuuma vaha aeglasel jahtumisel.Umbes nii nagu teeb seda Serka.Arvan pole tarvis kotipoissi mängida,kuigi lektorid seda soovitavad.Vaevalt yaha kõrbeb.Kuidas kõrbemis katset sooritada.
Mikro...e Mart