Mesi ajab üle purgi ääre

Tere mesinikud!

 

Äkki oskab keegi selgitada? Ostsin kanarbiku mett, mis pidi olema värske sügisene mesi. Pandud oli plastiknõusse, hermeetiliselt suletava kaanega. Panin meenõu kapiotsa ja paar nädalat hiljem avastasin, et nõul on kaane lahti löönud ning mesi kobrutab sealt vahelt välja. Mee põhja on tekkinud 2 cm läbipaistev meekiht, ülemine osa on paks ning tundub selline vahune natuke. Millest see võib olla ning kas mesi ikka kõlbab süüa?

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!

Paisub

Võib olla pakendatud jahedas ja nüüd kapi otsas soojaga paisub?

Kõik mis ei tapa teeb meid

Kõik mis ei tapa teeb meid ainult tugevamaks. Kui maitseb ja hamba all ei karju siis kõlbab ka käärinud mesi.
Kui ikka on käärima läinud, lõi kaane pealt ja kobrutab välja, siis kupsetistesse kõlbab suhkru asendajana ideaalselt.

sooviks veel nõu asjatundjatelt

Aga millest mesi käärima läheb üldse? Üks meenõu oli mul keldris ja sellega ei juhtunud midagi. Kas see mesi, mis keldris kenasti seisab, ikka kõlbab tee sisse panna veel? Ning need, mis käärinud, nagu enam väga ei kõlba?

Aitäh vastajatele!

käärimisest

Sipsik, võid rahumeeli keldris olnud mett tarvitada. Mesi võib minna käärima, kui ta ei ole saanud tarus valmida või enne pakendamist on mees liialt niiskust või kui pakendada värsket mett, kust ei ole eelnevalt tekkiv vaht eemaldatud. Siis tekib purgis olevale meele vaht (mis on vägagi söögikõlbulik), kuid soojas ruumis seistes kipub käärima minema. Kui vaht pealt ära võtta, siis reeglina on mesi OK.

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

mee käärimine

sipsik kirjutas:

Aga millest mesi käärima läheb üldse? Üks meenõu oli mul keldris ja sellega ei juhtunud midagi. Kas see mesi, mis keldris kenasti seisab, ikka kõlbab tee sisse panna veel? Ning need, mis käärinud, nagu enam väga ei kõlba?

Aitäh vastajatele!

Köige tavalisem viga on et mees on liiga pallju värsket nektarit ,mida mesilased ei ole jöudnud veel ümber töödelda (vet vällja aurutada.)  Kui selline asi on  juhtunud, siis sellest saab teha samakat, mee ölut või mesilastele kevadel lisa söödana anda. Seda anda  alles siis  kui mesilased juba väljas lendavad, siis ei  rooja taru täis, ja siis saavad ka värsket öuest juurde. Mina olen nii teinud. Mitte mingil juhul ei soovita klientidele müüa, sest muidu kaotad kliendid seelleks aastaks ja ka järgnevateks aastateks. Korralik mesi vöib ka käärima minna kui oida mee purki ilma kaaneta niiskes ruumis, vöi köögis kus tekivad  keemis aurud. Mesi on nagu puit mis tömbab  niiskuse oma sisse, ja siis läheb käärima.

 

teemas...

hästi paned:
§ 374. Alkoholi ebaseaduslik tootmine

(1) Käitlemiseks mittelubatud alkoholi valmistamise, villimise või töötlemise eest - karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

alkohool

Karistusseadustik kirjutas:
hästi paned: § 374. Alkoholi ebaseaduslik tootmine (1) Käitlemiseks mittelubatud alkoholi valmistamise, villimise või töötlemise eest - karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.
Tavaliselt  on nii et käärima läheb pütt vöi kaks tervest saagist, Seega on see kogus mida jöuab aasta vöi kahega ise ära tarbida. Minu teada on enda otstarbeks lubatud kuid mitte müüa.

 

Soome mesinike lehel oli

Soome mesinike lehel oli mingi tabel mee ja õhuniiskusest ning temperatuurist, millal kuhu poole niiskus liigub.
Ühesõnaga, et millal võid purki ilma kaaneta hoida ja mesi ei rikne.
Mul keelebarjäär ees. Leidke ülesja jagage ka meiega.
Kalle