Kartulivorst

Kuldmedal (1000p.)Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator

vaja läheb:
5 m sea soolikaid (neid müüakse tavaliselt suurem kogus pakis)
1kg läbikasvand sealiha (võib olla pisut pekisem)
2kg kartuleid
soola
vorstirohtu
köömneid
küüslauku

50 gr mett
1 tl sinepit
Sega lihtsalt mesi ja sinep kokku. See on maitsvam, kui lihtsalt sinep taldriku äärel.

See on üsna vana, läänemaalt pärit retsept ja minu teada pole enne teda keegi kirja pannud, päritud on see meie pere vanavanematelt (suusõnalised juhised) mina õppisin seda tegema oma emalt.
Enne kui vorstide tegemiseks läheb on vaja endale muretseda vorstilehter ja harja varre jämedune pulk tambitsaks. Tambitsa ja lehtri võib ka ise teha
(plastmasspudelilt kaela ära lõigata ja seda kasutada), lasnamäe turult mul õnnests taoline asi kunagi osta.
Siis on vaja osta soolikaid. Neid on müüa nii puhastatult, kui puhastamata kujul, vahel ka külmutatuna ja soolatuna. Kui pole puhastatud, siis on veidi tegemist-vaja soolikas pöörata pahempidi ja kaapida kergelt nürima lauanoaga.
Edasi tee nii:
koori kartulid ja haki peeneks nagu kartuli salati puhul teed (keeta pole vaja). Liha pane potti soolvette keema, maitsesta soolaga parajalt, et ei jääks väga mage. keeta tuleb nö. poolpehmeks, ehk jätta pisut veritsevaks, 15 minutist piisab.
Jahuta liha ära ja lõika kuubikuteks nagu kartulidki. Sega kartulid ja liha ära - lisa maitseained nii nagu endale rohkem meeldib.
Siis on järjekorras vorstide toppimine.
Ajad soolika lehtri otsa ja muudkui topid, käega tõmbad segu soolikat pidi edasi, kuni lõppu välja (soovitan seepärast teha soolikad umbes 30 cm juppideks, et kergem oleks. Jagad vorstikesteks keerates soolikale paar keerdu peale, seod otsad kenasti kokku, rõngaks, ja siis paned sellesse lihakeedu vette 10-15 minutiks keema.
Keetmise ajal võid teha kahvliga mõned augud sisse, et lõhki ei paisuks.
Oli ju lihtne, kuigi pikk jutt sai. pärast pistad vorstid ahju ja küpsetad pealt kuldpruuniks. Mesinik määrib ikka mee ja sinepisegu kah taldrikuäärele, siis on nagu peab.
Maitsevad väga head!

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!
Kuldmedal (1000p.)Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator

vähetähtsam asi :)

Lõpuks tuleks need vorstid ahju ka pista ja pruuniks küpsetada, see läks suure kiiruga meelest mainida Smile

tänud

Väärt mõte, unustatud vana kipub tihti olema uus ja huvitav Smile

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

tänud poku

Seda oskavad küll praegused inimesed vähesed inimesed teha. Kindlasti on need ka paremad kui poe omad. Kuid see retsept huvitab võibolla ainult kurmaane. Teised vast ei viitsi niipalju vaeva näha. kuid targemaks tegi se meid küll. Tänud

Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator
Kasutaja Meehaldjas pilt

Olen ka teinud

Suvel tuli mõttesse ise grillvorste teha. Poe omi ei söö ma ammu ja kaua sa seda lihagi grillid.Mõeldud tehtud- sai veerand siga ostetud ja osaliselt hakklihaks aetud. Aga sooli oli palju ja ülejäägiga tegime ka kartulivorste(kartuli-lihavorste oleks vist õigem). Polnud kunagi teinud, ainult kuulnud. Hakkisime toore kartuli väikesteks tükkideks. Maitse mõttes ajasime hakkliha ka juurde, küüslauku, sibulat. Maitsetaimeks vorstirohtu, tüümiani, veidi tšillit ka. Kuumutasime vees läbi, nagu tavalised vorstid. Ahjus küpsetatult väga head.
Sellised vanad retseptid pakuvad suurt avastamisrõõmu, väike improvisatsioon ja elu jälle ilus:)

Tehtud! Hea sai!

See Pokumehe kartulivorsti pilt on nii ilus ,et lõhn ka on läbi ekraani tunda. Retsept ise ka lihtne. Tagasilöögid tulevad sealt,kust ei oska oodatagi. Mina lasin kartuli ja liha läbi hakklihamasina ribilise sõela. Kusagilt kommentaariumist lugesin,et saab mahlasem. Jäigi see mant paraja kontsistentsiga, segasin sekka enamvähem kõik,mis vaja, küüslaugu küll unustasin aga järgmine kord katsun hoolikam olla. Aga edasi läks midagi nihu. Nimelt keetes läksid pooled vorstid katki, vaatamata nõelaga torkimisele. Kas olid liiga täis topitud või viga kusagil mujal. Neiu Meehaldjas kirjutab vorstide kuumutamisest. Kas siis päriselt keeta polegi vaja? Tuleb rohkem harjutada. Aga maitse oli hea ja supp sai ka päris söödav. Maitsvat aastavahetust kõigile!

kartulivorstid

Mulle endale meeldivad kartulivorstid väga:) Elasin kunagi Märjamaa kandis Valgus ja sealt kartulivorsti meki suhu saingi. See on sealtkandi vorst juba vanadest taluaegadest. Olen vorstitegemsie tarbeks ostnud sellise väikese lõikuri, millega saab kiiresti ühesugused ja väiksed kartulikuubikud teha:) Olen kasutanud vorsti tegemisel kahte sorti sealiha- värske läbikasvanud liha ja suitsutatud ribiliha - seda maasuitsu om aikkagi. Panen pooleks. 1 kg kartulimassi kohta võtan kuskil 400 g ( 200 + 200 g) liha. Värske liha kuumiutan ja jahutan maha, et siis on kergem kuubikuteks lõigata ja kogu liha praen läbi. Praen niikaua, kui on parajalt rasva eemaldunud ja siis lisan pipart, soola ja tükeldatud sibula ja praen sibulaga koos veel kuskil 5 - 7 minutit. Kogu selle pannitäie kallan kartulikuubikutele, lisan veel soola ja pipart ja vorstirohtu. Vorstirohi peab olem see õige meie Eestimaal korjatud. Seda saab ainlt apteekidest ja ürditaludest või siis korjad ise suve teisel poolel aasadelt ja kraavikallastelt. Vorstirohtu peab panema ikka nii et jätkub:))
Vorstid kinnitan otstest hambaorgiga ja keerutan parajad vorstijunnid. Mina ei keeda vorste vaid lasen vorstikeeduvee keema ja maitsestan sügavkülmutatud tilli, loorberi ja soolaga. Tõmban poti pliidi servale ja hakkan vorste sinna sisse laduma. Vorstid torkan enne vette laskmist hambaorgiga 2-3 kohast läbi. Siis lükkan poti pliidile tagasi ja hoian vorste kuskil 35 minutit 90 kraadises vees. Vahel hakkab vesi keemise tundemärke näitama, siis tõmban jälle poti pliidi äärele. Kui lasta nad keema või laduda nad järsku keevasse vette, lähevad puruks. Tõstan vorstid potist välja jahtuma ja peale mahajahutamist praen praeahjus 220 kraadi juures pool tundi - väga maitsvad saavad ikka küll ja neid võib süüa iga päev. Meie talu teeb neid vorste ka tellimise peale ja jõulude ajal oli tellijaid nii palju, et kõigile ei jätkunud:(

Pronksmedal (100p.)
Kasutaja Agne7 pilt

Kartuli-mee vorstid

Tahaks ka teha, aga liha eriti ei taha panna, paneks juustu sisse?

Pronksmedal (100p.)
Kasutaja Agne7 pilt

mee-j asinepisegu

kas mee ja sinepisegu on hea?