Biokütus

Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator

Hästi moodne teema hetkel. Mee toodangud on viimastel aastatel tugevalt suurenenud ja ka mesinikud vöiks anda oma panuse üleüldise saabuva energiakriisi leevendamiseks (leedu kolleegid on meist tugevalt ees) Õlleodra hind olevat maailmaturul juba kahekordistunud ja mine tea äkki lõpebki otsa. Kunagi "kuldsel" Gorba ajal sai seda energiakriisi lahendatud küll,(mehisematel oli "oktaanarv" ule 80) kuid nüüdseks on torud kadunud ja tehnika ununenud. Tuletaks koos meelde vanaisade retsepte, vanaemade retseptid võiks pealehammustamiseks olla.

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!
mesindus.ee haldajaKuldmedal (1000p.)Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator
Kasutaja Tormi Tabor pilt

Re: Biokütus

Kalle ja Co kirjutas:
Hästi moodne teema hetkel. Mee toodangud on viimastel aastatel tugevalt suurenenud ja ka mesinikud vöiks anda oma panuse üleüldise saabuva energiakriisi leevendamiseks.

Kas soovitad mett biokütusena kasutada? Nii palju seda vist siiski veel üle ei ole;) Või on?

Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator

Biokütus

Sai vist väheke liiga ümber nurga. EI taha ma seda traktorisse valada, ikka endale sisse.Viski, veini, õlle ja mõdu retsepti tahan, Toormaterjaliks mesi.

«Oma tarbeks võib teha nii

«Oma tarbeks võib teha nii kanget alkoholi, nagu käärimisprotsess ja oskused võimaldavad, aga mitte müügiks,» lausus Taul. «Kodus võib teha õlut ja veini, kellel mett palju käes, ka mõdu. Ja ise tarbida.»

Kas ma puskariaparaadi võin üles panna?

«Miks mitte. Puskariaparaat on destillatsiooniseade ja seda omada pole keelatud. Ma võin ju endale puhast vett destilleerida. Aga hakata kääritatud meskist destillatsiooniseadmega puskarit valmistama ehk alkoholi kangestama, vaat see on keelatud,» tõdes Taul.

http://www.postimees.ee/100307/esileht/siseuudised/249249.php

Aasta mesinikHõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator
Kasutaja metsamesinik pilt

Biokütus inimestele

Meel oma konserveerivate omaduste tõttu on suht nigelad käärimisomadused.
Vaatasin just läbi ühe vanaaegse alkoholiteemalise raamatu ja teg seal ei olnudki ainsatki retsepti meega. No kindlasti annaks mõne joogi puhul lisatavt suhkrut asendada meega...

Näide eelmainitud raamatust:
Nimi: "Sakala kants" punane, 45%-line
1,0ltr. piiritust,95%
0,95kg suhkrut
0,5ltr. vett
2,5-3gr vaarikaõli (apteegist)
värvida punase toiduvärviga.

Sai asja pisut uuritud,

Sai asja pisut uuritud, õieti ei leidnudki midagi. Aga nii vist on, et kui suhkur meega asendada siis tuleb arvestada mee ligi 20% vee sisaldust jaselle võrra mett rohkem ja vett vähem panna.
Eelnevast artiklist tuli välja et ise destileerimisega tegeleda ei tohi, aga teiste aetistest kokku vist segada tohib.