Tere!
Olen suhtleliselt algaja mesiniku naine, seega tahan ka tark olla ja õpetada. Mul üks konkreetne küsimus, nimelt millisel temperatuuril tohib hoida vurritatud mett. Kas peab olema jahedas ruumis, mida hetkel on raske leida. Kardan maakeldrisse panna, sest seal on vist mingi niiskuse probleem. Palavate tervitustega ja jaksu!
Sulgeda
proovi taara hermeetiliselt, et niiskus ja kõrvalised lõhnad
meega kokkupuutesse ei satuks. No päikse kätte ka ei maksa panna.Ülejäänu on maitse küsimus. paned jahedasse suhkrustub kiiremini kui toatemperatuuril kuid tavaliselt ikkagi.
Vähesed eesti meed ei suhkrustu üldse.
Üks nipp on panna plastkarpidega sügavkülma.Karpi mitte väga täis panna!!!!!!!!!!!! Ega mesi kivikõvaks külmu. Kui karpidele midagi raskemat peale satub siis pressib kaane vahelt osa välja. Hoian sügavkülmas tavaliselt 10-15 kg
mett. Väga mõnus talvel võtta sest mittesuhkrustuvat mett andvad taimed minu ümbruses puuduvad.Ainult et peale väljavõtmist nädal või poolteist ja on nagu iga teine mesi
sellel ajal.
kus säilitada mett
palju olulisem on teada seda milles ja mismoodi vöib säilima panna mett, et se ei kaotaks oma häid omadusi.
Ma alustan kõigepealt anumad millese võib mett panna ilma et se ebamneeldivalt reageerima ei hakaks. (kuna mesi on teatavasti hapeline siis igasugusesse nõõuse seda panna ei tohi).
Met tohib pakendada plast nõudese, roostevabast tehtud nöudese, ja klaas nöudese.
On veel möni varjant ,kuid need pole soovitatavad.
Vene ajal pandi ka piima nöudese, ja veel taolistese anumatese, kuid tänaseks on se juba keelatud., kuna tsingitud, alumiinjum ja muud anumate ja mee vahel akavad keemilised protsesid tekima ja need ei ole mee kvaliteedile head.
kindlasti peab mee niiskus olema 18- 20 % vene aeksetes raamatutes oli lubatud ka veel 22 %
kui vee sisaltus on nendes piirides ei ole käärima minemise ohtu. Kui siis hermeetiliselt sulgeda et mesi öhu niiskusest endale vet sisse ei tömbaks (ja ka tugeva lõhnalisi löhnu sisse ei tömba pole vahet kas hoiad kartuli keldris, küünis vöi toas. Parem on kui se on pimedas ruumis.
Mee säilitamisel ei pea ruum + olema, vöib - minna ,meega midagi ei juhtu, kuid päikese kääs hakas mee kvaliteet langema.
Küsimus materjalide kohta milles mett hoida.
Tere.
Tekkis siin eelmist posti lugedes küsimus, et kas emaleeritud nõudes võib mett hoida või tekitab see materjal ka halbu reaktsioone.
Andres.
vastus
email potis vöib, kui pole emaili kihti kuskilt maha kraabitud. kui aga kuskilt on email maas siis ei vöi ,sest seal all on reeglina mustast metallist tehtud nõu millega hakab mesi reageerima.
MINA EI SOOVITA.
Suur tänu!
Olen tänulik õpetuste eest! Tervitused palavalt Saaremaalt!
Ei...
soovuita küll ei potte ega ämbreid mille kaaned õhukindlalt ei sulgu. Kui siis ainult soojas toas hoidmiseks.Muidu tõmbab õhust niiskust ja kõiksugu lõhnu külge.Ostjad on mulle rääkinud nii lehma kui lambamaitselisest meest.Mõne tundlikuma inimese suust olen kuulnud ka mesinikust kelle mesi maitseb tolmu järele.
Samas tuleb ostja kelle purkidest käib üles vänge pesemeta piimanõu lehk ja kui ütled siis tema nina ei tunne mingit lõhna.
Issanda loomaaed on ikka väga kirju
Pottide ja ämbrite kohta.
Tere.
Ise kasutan korralikke email ämbreid vurrist mee välja laskmiseks. Peale vurritamist pakendan ma mee klaaspurkidesse.
Andres.