Mesi settib

Osa meest settis kahte kihti. Põhjas kristalliseerus (jäme kristall), pinnal vedel. Kas see sellest, et glükoos kristalliseerus ja fruktoos mitte või mis variandid veel on? Need mõned purgid millega see juhtus jäid tuppa sooja, koheseks tarbimiseks. 

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!
Aasta mesinikHõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator
Kasutaja metsamesinik pilt

Kihiline mesi

Enamasti on sellise nähtuse põhjuseks liiga vähe kaanetatud kärgede vurritamine. Ega mesi iseenesest ei pruugi veel ebakvaliteetne olla, võib-olla on niiskusprotsent seal suhteliselt piiri peal. Ja kui sellist mett enne kristalliseerumist soojas ruumis hoida, vajuvadki tekkivad kristallid põhja ning peale jääb vedelam kiht.

Tegelikult teevad veidi "sohki" ka mesilased ise, eriti intensiivse korje korral pole neil aega tarrutoodud nektarist niiskust viimase võimaluseni välja aurutada ja kaane alla pannaksegi mesiniku mõistes selline piiripealne mesi (ei ole ebakvaliteetne). Kui nektari paigutamiseks on ruumi rohkesti ja korje keskmise tempoga, ei kiirusta mesilased kärgede kaanetamisega, sellest siis ka veidikene madalama niiskusega mesi.

Selline kahekihiline settimine võib toimuda ka fruktoosirikka mee korral. Ja mis kõige olulisem, nagu mainisid, olid meepurgid toas. Seega meenutaksin Sulle, et sobivaimad mee säilitamise temperatuurid jäävad 5-7 plusskraadi juurde.