Sügisene söötmine, palun nõu

Tere, küsiks targematelt sügisese söötmise kohta. Ilmselgelt on tegu väga algajaga :) 

Kasutusel on 12 Eesti raamiga koprustarud. Mesila asub kodust piisavalt kaugel, et mitte rohkem kui kord nädalas kohapeal käia. 
Saan aru, et kui pere talvitub 1hel korpusel, pean arvestama u. 20kg suhkruga pere kohta.
- Millal ja mitmes osas pean selle siis sisse söötma? Mõni ütleb, et augustis, mõni, et septembris..  Kas võin anda peale meevõttu aug. alguses natukene pudersööta ja siis suhkrusiirupi septembri keskel kahes osas, nädalase vahega? 
- Kui peresid rohkem kui 1, siis läheb igale perele söödanõu ostmine päris kulukaks tegevuseks, kas kuidagi teisiti ei saa? Lugesin kuskilt raamatust, et kasutatakse ka nn. ühissöötmist. Kas ma tohiks panna siis iga taru ette näit. kausi selle suhkrusiirupiga ja sisse midagi hulpima, et uppumist vältida?
- "Taru talvekorda seadmisel võetakse läbivaatamise käigus ära viimane mesi, järjestatakse talvituma pandava taru kärjed ja alustatakse söötmist" (Praktiline mesindus 1). Kuidas seda mõista? Kas mesi tuleb võtta ka haudmekorpusest? Mismoodi need kärjed järjestada tuleb? 
Pered müüdi meile peaaegu mustadel kärgedel. Kas need tuleks pesast eemaldada sügisel, peale söötmist siis? Või oleks mõistlikum neid praegu koos haudmega paarikaupa meekorpusesse tõsta? 

Olen siinset foorumit lugenud küll ning ka mitmeid raamatuid kuid info igal pool isemoodi, ajab segaduse... ei tahaks mummudele katsetamisega liiga teha. 

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!
Pronksmedal (100p.)
Kasutaja Raivo pilt

Söötmine ja raamid

12 raamine korpus on nii ja naa- üheltpoolt võib olla täpselt paras teisalt võib veidi liiga palju raame peresse jääda.

Mesi võetakse ära peale peakorje lõppu., Mõnele on selleks näiteks pärna õitsemine, mõnel kanarpiku korje lõppu septembris.
Endal olen võtnud mett augisti esimesel nädalal. Siis võtan perelt kõik kärjed välja, mis sisaldavad mett ja on kinni kaanetatud suuremas osas.  Sisse jäetakse ca 8-12 raami. 
Sinul oli teema, et kärjed mustad. Mustuse näitajaks olen ise pidanud kärje aukude kuju. Kui kärje augud juba ümarikud - uuena on nad kuuskandid, siis lähevad kärjed sulatusse. Hetkel soovitan sinul kui  sul 1 korpus mesilasi täis ja pere vaid 1 korpuse peal siis panna 1 korpus alla sellele mustade kärgedega ja anda korralikult suitsu. Raputades kõik raamid ükshaaval mesilastest puhtaks( kui just ei ole kogemust emamesilase otsinguga. Ja suruda nad uuele pandud korpusele. Lisada kõige viimase asjana veel emalahutusvõre kahe korpuse vahele. Siis haue tuleb välja ja ema on samal ajal juba all uutel kärgedel. Üles jäävad meeraamid.

Söötmise kohapealt veel.
Sul korpustaru. st põhi, korpus, katus. Hea kui leiaksid kile mis oleks korpusega sama lai ja sama pikk ning ühe lisakorpuse.
Siis paned põhi, korpus, kile(millel keerad üks 10cm äärt kahekorra, et mesilased saaksid teise korpusesse) tõstad peale teise TÜHJA korpuse. Muretsed ühe 10l plast ämbri mis on madalam kui korpus ja sinna sisse paned heinakõrsi ühe peotäie.  Ja lisad ka suhkrusiirupi või ostetud söödasiirupi.  Ise olen veel üks 10-20ml mäkerdanud näppudega ühe külje peale ja ämbri ääre ka lisaks kokku teinud.  Selle koguse sööb suur pere 2-3 päevaga ilusti ära.
Need poesmüüdavad söödanõud on jurad. Ei soovita neid ei plastist ega puidust tehtuna. Hallitus on seal märksõnaks.
Võid kasutada ka tavalisi lamavtarus kasutatavaid söödanõusid, nod vaid 4,5l ja mesilane sööb selle ca 1 päevaga ära.
Kui sul aga sügisel jääb aga liiga palju raame, mida mesilased ei kata, siis on vaja vahelauda ja ülejäänud ruumitäiteks näiteks penoplast lehti. Pole mõtet üleliia mesilastele suhkrusiirupit anda, kui just  järgmine aasta pole plaanis seda mee pähe välja võtta.  Alla 5 raami ei tasu jällegi tarusse jätta. Olen katsetanud, et 5 ja 6 raamine pere elab kergemini üle kui 3-4 raamiline, kuigi ühel juhul ei kata mesialsed kõiki raame.

Pronksmedal (100p.)

Raivo, on sul selle ämbriga

Raivo, on sul selle ämbriga söötmise kohta pildimaterjali ka, tahaks näha milline see päriselus välja näeb ning kas mummid sisse ära ei upu?

uuriks ka veel kuidas toimub söödasiirupi tegemine suurtes mesilates, seal ju enam pliidi peal liitri kaupa siirupit ei keeda? tehakse suurem kogus korraga, aga mismoodi?

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator

Sügisene söötmine

tehakse kohe peale mee väljavurritamist, mina mett viimaseni ära ei võta ikka  osa mett ka,suuremad tegijad teevad kuni tonni siirupit korraga, suures nõus on labadega segaja nõu keskel,isegi vist mõni ei soojenda,ja kindlasti ei või unustada varro tõrjet,mul on söödanõuks plm.ämbrid kärgede peal ja et nad ei upuks on siirupi peal õled, parem hekseldadud ainult uuesti täitmisel teinekord mummud õlgede vahel

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

siirupi valmitamine

summ30 kirjutas:
Raivo, on sul selle ämbriga söötmise kohta pildimaterjali ka, tahaks näha milline see päriselus välja näeb ning kas mummid sisse ära ei upu?

uuriks ka veel kuidas toimub söödasiirupi tegemine suurtes mesilates, seal ju enam pliidi peal liitri kaupa siirupit ei keeda? tehakse suurem kogus korraga, aga mismoodi?


Suurtes mesilates tehakse siirupit, piima jahutites.piima jahutist kasutatakse ainult roostevaba vanni, ja seda mootorit ,mis piima liigutab.
selles saab koraga teha 300-  osades isegi  500 liitrit
sinna panakse külm vesi  (2 osa vett ja 3 osa suhkrut)) ja see liiguti liigutab nii kaua kuni sulanud on. natuke liikutab ka käsitsi, et suhkjur pöhja ei jääks.  minul  oli nii et öhtul panin käima ja homikuk oli valmis.

kellel vedas sai veneajast värvi segaja. oli seike spets masin. selel tuli  1000-3000 pööret peale täpseid pöördeid ei tea, kuid se oli tööstus voolu mootori otsas ilma teota. ja selega sai siirup valmis 1-2 h..

Praegu aga on nii et invert suhkru ja tava suhkru ind on peaegu sama, nii et  mesinikud ühinevad, ja toovad suhkru tehasest  toniste tünnidega invert suhkrut.   Siis jääb se siirupi tegemine ära.     ! tonisesse tünni läheb 1300 kg invert suhkru siirupit.

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

söötmine

kallit kirjutas:
tehakse kohe peale mee väljavurritamist, mina mett viimaseni ära ei võta ikka  osa mett ka,suuremad tegijad teevad kuni tonni siirupit korraga, suures nõus on labadega segaja nõu keskel,isegi vist mõni ei soojenda,ja kindlasti ei või unustada varro tõrjet,mul on söödanõuks plm.ämbrid kärgede peal ja et nad ei upuks on siirupi peal õled, parem hekseldadud ainult uuesti täitmisel teinekord mummud õlgede vahel


ämbriga söötmisel ei tohi hiljaks jääöda. kui temperatuur liiga jahetaks läheb ,siis ei taha mesilased enam ämbrisse ronida.
, kui nii juhtub siis aitab ainult raam sööda nöu, selle mesilased kütavad soojaks ja siis vötavad ka vastu.

Mina ise kasutan korpuse  suurust pealt sööda nöud, seal ei pea teise söötmise jaoks mesilasi isegi nägema. kaan maha siirup peale, ja kaan peale. valmis

tegin ned puidust ja 4mm vineerist.

Suur suur aitäh nõuannete

Suur suur aitäh nõuannete eest!