Külm talv tappis Saaremaal mesilasi tavalisest rohkem

Pronksmedal (100p.)

Saarte Hääl

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!
Pronksmedal (100p.)

Mesilashaigused

Kutselise mesiniku puhul ei ole kindlasti puudu üldistest mesindamisoskustest ja -teadmistest, vaid mesilashaiguste diagnoosimisel ja tõrjel oleks abi siiski mesilashaigustele spetsialiseerunud vetarstist (keda meil ei ole).


Kui arvestada, et 2012. a  leidus Eesti igas maakonnas meeproove, kus oli AHM eoseid (kliiniliste AHM sümptomitega mesilaid avastati Hiiumaal ja Lõuna-Tartumaal), siis on olukord mesilashaigustega ikka väga halb.

Hõbemedal (500p.)Pronksmedal (100p.)

Sööt

Teab keegi missuguse söödaga mesilasperesid Saaremaal söödeti!
Kui probleemid on seedetraktis, siis on toiduga midagi ju korrast ära!
Miks sellest vaikitakse? Mis põhjusel Taavi juba sügisel andis noseemavastast vene päritolu ravimit????? Kahtlustab keegi mujal ka, et sööda pärast on mesilaspered hukkunud? Mis külm talv???!
Käisime kord ~10 aastat tagasi, ju Norras.....kus Norra mesinike liidu juhil hukkus sadu peresid ( 450 oli vist 9 alles)  Rootsis valmistatud talvesööda tõttu! Kohtus õigustasid mittemesinikest rootslased end, et nemad tõesti ei teadnud, et talvesööta ei tohi keeta ning selle tõttu ei korvatud ka norralaste kahjusid, et probleem olla tekkinud teadmatusest!
Meil siin omal tuli kunagi Mitshurini nimelisse sohvoosi tööle, Olustvere haridusega ülipüüdlik noormesinik, sain temaga aastaid hiljem tuttavaks ning ta ise rääkis mulle oma kohutava loo....kes samuti keetis talvesööda läbi ning
Ükski mesilaspere sajast, ei tulnud HMF- ((rahvakeeli karamell)) tõttu kevadesse!

Pronksmedal (100p.)

külm talv

külm mesilasi ei tapa isegi siberis mitte, kus on on saaremaa külmast talvest vähemalt paar-kolm korda rohkem külm talv. selline pealkiri ja käsitlus, nagu oleks süüdi külm talv on üpriski naljakas. põhjustest on puudu veel rahvusvaheline imperialism, kuum suvi, vihmane sügis ja rahvavaenlased.
sööda hulka pole vaja igasugu jama toppida ja söödaga peab üldse olema konservatiivne. mesilane pole teile mingi keemiatööstuse katsehunt! viimasel ajal on popiks muutunud suhkrutööstuse jääkidest tehtud möginad. siis lisatakse sinna oma arukesega veel seda, teist ja kolmandat küll venemaalt, küll oma apteegist. ime pole, et mesilased nõrgaks jäävad või üldse maha kärvavad. endal peaaegu 100% meesööt, suhkrut lisan minimaalselt ja ei mingeid lisandeid peale sörtsu äädika ning kõik elus ja terved. sülitan nüüd igaks juhuks üle õla ka 3x..

"Kõhutõbi tabas Taavi Väli mesilasi vaatamata sellele, et sügisel pani ta
mesilaste sööda sisse esmakordselt Vene päritolu naturaalset
kõhulahtisuse vastast rohtu."

Oskab keegi öelda, millise salapärase preparaadiga konkreetselt oli tegu ja mis annab kindluse väita, et tegu oli tõepoolest naturaalse asjaga. Käisite venemaal kohapeal tootmist vaatamas? Samas, ega sõna naturaalne ei tähenda veel seda, et ta alati mesilasele hea ja tervislik on. Eriti, kui veel manustatakse ilma otsese vajaduseta, igaks juhuks nn. profülaktika mõttes. See on mesilasele nagu sportlasele doping. Effekti on esialgu küll aga keerab tervise ja loodusliku vastupanuvõime koos kõige sellega kaasnevaga korralikult piixu. Sageli veel nii, et ennetate küll ühte asja aga ühtlasi tekitate või soodustate teiste teket juurde. Vankade mesinduse e-poode ja netifoorumeid lugedes tuleb kohati külmajudin peale neid mesilaste stimulaatorite, preparaatide ja muu mesilastele sisse topitava keemia nimekirja lugedes. Kõik on loomulikult "naturaalsed", "ohutud", "stimuleerivad", "ergutavad", üks parem kui teine. Kuis siis muidu..

keetmisest

Tean vanade vene mesinike jutust,et peale sõda kui suhkurt ei olnud ja Stalin võttis mee jõuga riigile,siis suured majandite mesilad toideti suhkrupeedi keeduveega,see polnud küll päris siirup aga siiski keedetud seni kuni magusaks sai ja ei see neile viga teinud.
Ja tegelikult suhkru tootmise tehnoloogia ongi üks suur keetmine..
Mina ise pole talvesööta keetnud aga kevadel annan suhkrust keedetud pastat,keedan umbes tund ja kümme minutit-nüüd sülitan ka kolm korda üle õla sest hetkel minu omad veel elavad