Mesi

Kasutaja naerusuu pilt

Ostsin mingi aeg tagasi mett. Sain seda proovida oma tütre juures. Mesi oli maitselt meemaitseline, kahtlust äratas ainult, et mesi oli selline justkui hangunud, aga samas oli ta pehme ja veniv. Olen ise kunagi lõpetanud Räpina Mesinduskooli (u 35a tagasi)ja pool aastat praktiseerinud mesilas, aga tol ajal ei õpetatud mee ümbertöötlust ja mul ei ole vaja olnud selle kohast teavet hankida. Nüüd olen aga silmitsi 10 kg meega, mis on pakitud 0,7L purkidesse ja näevad välja justkui suhkrustunud mesi?? Küsisin väimehe käest, et kas see pole mitte mesi mis on mingi "ainega" klopitud või segatud. Ta vastas, et vaevalt küll, kuna tema tuttav, kellelt ta selle mee ostis ei tegele mingi suure mee müügiga ja segamisega. Oskab keegi nõu anda? MIS MESI SEE ON? ja mis ainetega on võimalik mett segada või kas on võimalik, et see on kunstmesi ?

 

Kommentaaride kuvamine

NB! Ära lisa oma mesindusalast kuulutust kommentaarina teisele kuulutusele, vaid lisa uus kuulutus siit!

mesi

Mina ei tea küll Eestis kedagi, kes segumeedega ostjat petta püüaks. Mett, tõsi küll annab vahustada, mõttega vältida mee kristalliseerumist ja andes seeläbi teatud lisaväärtust. -See, aga ei muuda mee kvaliteeti ja kuigi mee maht seeläbi suureneb müüakse seda ikkagi kaalu järgi. Osad inimesed on veids paranoilised, arvates, et mesinikud neid kangesti mingi nn "võltsmeega" petta püüavad. Eesti on nii väike riik, et inimene kes petmisega tegeleks nagunii kaua ei suudaks sellel erialal tegutseda. Kõik mesinikud keda mina tean on küll eetilised, siirad ja sõbralikud inimesed.
Kahtluse korral on teil võimalik lasta toidulaboris teha analüüsid mee kvaliteedi kohta ennem suurema koguse mee ostmist.

Kasutaja naerusuu pilt

hmmm... aga ega ma selle

hmmm... aga ega ma selle meega nüüd laborisse minema ei hakka ja küsisin ma sellepärast, et ei ole harjunud sellist mett nägema ja sööma,olen paljudelt kuulsatelt mesinikelt mett ostnud ja hea maitseline ja täitsa tavaline mesi..see aga tundub nii kunstlik teine, sellepärast küsisingi ja ega küsija suu peale ei lööda...sina Tarx see äkki olidki, kes mulle selle müüs.

re hmm...

minu käest sa naerusuu sedand küll pole ostnud kuna 0,7kg pakendis minul polegi kreemjat mett. Kuid huvitab, mis siis sellise mee maitsel viga? Kas mingi kõrvalmaitse v?

uhh

0,7 L oli jutt, kuid sellegipoolest minult Sa seda ostnud pole.

Võidemesi ehk kreemjas mesi

Tegemist on ilmselt võidemee ehk kreemja meega. Seda saab teha nii: mee kristalliseerudes segad mett aeg-ajalt. Selle tulemusena mesi küll kristalliseerub, ent kristallid on peenemad, ei moodusta monoliitset struktuuri ja sellist "kivitükki" nagu kõva mesi tavaliselt on. Mesi jääb hoopis pehmeks ning meenutabki kreemi.

Kasutaja naerusuu pilt

aitähh vastuste eest

aga üks mesinik kirjutas ôige mee kohta nii:
Jahedas kõvaks kristalliseerunud mesi pehmeneb soojas, sulab kehatemperatuuril ning vastupidi. Muuta olekut vastavalt temperatuurile, see on "elusa mee" tunnus.
See mesi aga teeb kuuma tee häguseks ja ei sula korralikult ära ka! Aga Tarxile vastuseks maitse kohta, et ei ole tal jah ôiget mee maitset. Abikaasa ütles, et kui magusa banaaniga süüa, siis pole vigagi. Ja kôht peab ka tühi olema Wink
Mis nüüd kostate?

re "elav mesi"

naerusuu kirjutas:
aga üks mesinik kirjutas ôige mee kohta nii: Jahedas kõvaks kristalliseerunud mesi pehmeneb soojas, sulab kehatemperatuuril ning vastupidi. Muuta olekut vastavalt temperatuurile, see on "elusa mee" tunnus. See mesi aga teeb kuuma tee häguseks ja ei sula korralikult ära ka! Aga Tarxile vastuseks maitse kohta, et ei ole tal jah ôiget mee maitset. Abikaasa ütles, et kui magusa banaaniga süüa, siis pole vigagi. Ja kôht peab ka tühi olema Wink Mis nüüd kostate?
Oluline on, et kreemja mee tootmisel välditakse mee sulatamist, seega võimalikku ülekuumutamist. Ma tean küll palju kreemja mee fänne kellele just sellise konsistentsiga mesi meeldib. Ise kuulun muide kah nende hulka. Kui teil ikka on kahtlus sellise mee kvaliteedis, siis ikkagi laseksin analüüsi teha. Kas purkidel silti siis pole peal? Võiksite ju otse tootjalt aru pärida, selle asemel et skepsist kreemja mee kohta külvata. Jõudu!

Ostsin minagi mett...

Olen suur meefänn ja käin võimalusel igal aastal meepäevadel. Seal üks mesinik rääks, et õige mee tunned ära sellest, et see kristalliseerub kahe nädala jooksul. Mul üks tuttav käib omale mesinikult mett toomas ja toob mõnikord mullegi. Nüüd tõi paar purki tahket mett ja paar purki vedelat mett. Arvasin, et mõne aja möödudes peaks ju ka see vedel mesi tahkestuma, aga ei midagi. Miks ülessulatatud mesi enam toatemperatuuril ei tahkestu?

Mesi

Minu arust oleneb mee kristalliseerumise aeg pigem sellest, kust mesi korjatud on, Erinevatelt taimedelt korjatud mesi kristalliseerub erinevalt. Minu teada Eestis kasvab isegi mingi taim, mille nektar hoiab kristalliseerumist ära.

See, et mesi suhkrustub kuni

See, et mesi suhkrustub kuni kahe nädalaga pole päris õige jutt. Minu mesi näiteks suhkrustub väga-väga pikalt. Algul olin ka ähmis, et teen miskit valesti, aga kirjandusest olen uurinud, et see, kui ruttu mesi suhkrustub, sõltub väga palju taimedest, millelt mesilased saaki korjavad. Näiteks haavalt ja tammelt kogutud lehemesi on selline, mis jääb kauaks ajaks vedelaks. Mina seda peangi oma "vedela mee saladuseks. "
Samuti kiirendab kristalliseerumist ka see, kui uue mee hulka satub vanemat juba kristalliseerunud mee tükikesi (vanad kärjed, vurr)
Eks iga mesinik vaatab oma mee pealt, kui ruttu see suhkrustab ja kui see teistel nii pole, siis tundub asi kahtlane.

Pole olemas ühte mett

Pole olemas ühte ja õiget mett, iga mesi on natuke omamoodi. "Õiget" mett, see tähendab pidevalt sarnase kvaliteediga, saab minu arvates saavutada peamiselt mee kvaliteedi arvelt, sulatades, segades jne.

Igal muul viisil ei ole võimalik, et Tartu ja Läänemaa või Viru- ja Hiiumaa mesi omavahel klapiksid.

Pole olemas ka ühtseid lihtsaid mehhaanika jmt reegleid, milline mesi on kvaliteetne. On olemas keemilised kriteeriumid, mida aga kodus määrata hästi ei õnnestu.

Tee võib sogaseks minna küll - mee sees on lihtsalt rohkelt muud väärtuslikku kraami, näiteks õietolmu osakesi, mida silmaga ei märka. Tee "sogaseks" muutumine viitab pigem heale meele, sest selline rikastatud mesi võib vabalt olla rikkama keemilise koostisega (rahva keeles tervislikum) kui mesi, kus sellist mikroskoopilist hõljumit ei ole.

Samuti ei ole meel ühtset sulamise või kristalliseerumise kriteeriumit. See sõltub taimeliigist, niiskusest jmt.

Kui süda rahu ei anna, siis vetlaboris saab tõepoolest mett testida. Maksab 200 kr või nii, täpselt ei tea. Üldjuhul soovitan aga leida mesi, mis teile endale maitseb, aga see, mis ei meeldi, ei pruugi sugugi olla halvemat sorti Smile

Häid mee-elamusi!