Mee liigid

Pronksmedal (100p.)Jututoa moderaator
Kasutaja Meehaldjas pilt

Mee peamised liigid on järgmised:

a) päritolu järgi:
i) õiemesi,
taimede nektarist saadud mesi;

ii) lehemesi,
mesi, mis on saadud peamiselt elusate taimeosade eritistest toituvate putukate (Hemiptera) või elusate taimeosade eritistest;

b) tootmis- ja/või esitusviisi järgi:

iii) kärjemesi,
mesi, mida mesilased ladustavad vastehitatud haudmeta meekärgedes ja õhukestes kärjepõhjades ning mida müüakse kinniste tervete meekärgede või nende osadena;

iv) kärjetükkidega mesi,
üht või mitut kärjemeetükki sisaldav mesi;

v) nõrgunud mesi,
lahtikaanetatud haudmeta meekärgedest nõrutamise teel saadud mesi;

vi) vurrimesi,
lahtikaanetatud haudmeta meekärgedest tsentrifugaaljõu abil eraldatud mesi;

vii) pressitud mesi,
haudmeta meekärgede pressimisel kuumutamata või mõõdukat kuumust (kuni 45 °C) kasutades saadud mesi;

viii) filtreeritud mesi,
mesi, mis on saadud mee koostisele võõraste orgaaniliste või anorgaaniliste ainete eemaldamise teel, mille tulemusel on eemaldatud märkimisväärne kogus õietolmu.

Tööstusmesi

Mesi, mis on a) sobiv tööstuslikuks kasutamiseks või teiste hiljem töödeldavate toiduainete koostisosaks ja b) millel võib olla:

- võõras lõhn ja maitse,
- mis on hakanud käärima või on käärinud või
- mis on ülekuumutatud.

Allikas: Euroopa Liidu Teataja L 010 , 12/01/2002 Lk 0047 - 0052

Keskmine: 4 (1 vote)